Manusile de protectie si lucru

Manusile de protectie si lucru

Protecţia mâinilor, conform EIP (Echipamentul Individual de Protecţie), menţionează că: Orice lucrator care riscă accidentări ale corpului sau braţelor sau vătămări ale pielii, în special cauzate de impacte mecanice, flăcări, umiditate, căldură şi frig, toxicitate, materiale de lucru caustice sau iritante, trebuie să primească îmbrăcăminte de protecţie potrivită şi practică din material adecvat, de ex. mănuşi de protecţie etc.

Ce presupune asta? Dacă doreşti să lucrezi in conformitate cu cerinţele legale în vigoare, mănuşile (implicit şi restul echipamentului) trebuie să fie in conformitate cu scopul protecţiei, condiţiile ergonomice şi să se potrivească purtătorului (mărimea mănuşii să fie potrivită cu mâna utilizatorului).

Cu siguranţă că te-ai gândit de multe ori „Sunt prevăzător şi atent tot timpul, sunt şanse mici să mi se întâmple ceva”. Însă pericolele sunt reale şi este suficientă o clipă de neatenţie pentru a declanşa un eveniment nefericit, aşa că de ce să rişti?

Poate că in momentul de faţă nu foloseşti mănuşi de protecţie, şi cel mai probabil motiv este pentru că nu ai găsit încă mănuşile potrivite pentru tine. Dacă în trecut exista o gamă restrânsă de mănuşi ce puneau accent doar pe protecţie şi erau destinate unui număr limitat de aplicaţii, în ziua de azi gama de mănuşi cuprinde o mare varietate de mănuşi pentru orice aplicaţie, astfel că ai toate şansele de a-ţi găsi mănuşile potrivite.

Trebuie să ţii minte că mănuşile de protecţie nu pot preveni complet accidentele survenite la nivelul mâinilor. Statisticile arată că utilizarea mănuşilor de protecţie adecvate in mediul industrial reduc riscul de accidentare la nivelul mâinilor cu 60%.

În continuare vei afla cele mai des întâlnite tipuri de mănuşi şi riscurile pentru care acestea au fost proiectate, testate şi recomandate.

Tipuri de mănuşi

Pentru a uşura sarcina alegerii unor mănuşi adecvate, întreaga gamă de mănuşi a fost clasificată după categorii de protecţie, reprezentate prin intermediul unor pictograme. Aceste pictograme certifică tipul de protecţie pentru care au fost testate şi nivelul de performanţă. Daca o mănuşă este marcată cu pictograme multiple, atunci aceasta oferă protecţie multiplă.

Tabelul următor menţioneaza cele mai importante norme de protecţie şi pictogramele prin care sunt reprezentate:

Norme Europene pentru mănuşi

Norme Europene pentru mănuşi

Mănuşi cu protecţie antichimică – mănuşi conforme cu standardul european EN 374, ce prevede capacitatea mănuşilor de a proteja utilizatorul împotriva substanţelor chimice sau a microorganismelor.

Acestea sunt inscripţionate cu pictograma şi sunt însoţite de o serie de 3 litere (simbolizând elementele chimice pentru care au fost testate), conform tabelului următor:

EN 374

O mănuşă chimica ce ofera protecţie completă va fi inscripţionată cu indicele AKL sau AJL. Există deasemenea mănuşi ce oferă protecţie limitată la substanţe chimice, mănuşi ce vor fi însoţite de pictograma aferentă însă nu şi de seria de litere pentru a indica protecţia limitată – ca exemplu amintim mănuşile de unică folosinţă din nitril.

Mănuşi cu protecţie la temperaturi ridicate – mănuşi de protecţie conforme cu standardul european EN 511, standard ce prevede protecţia mâinilor împotriva frigului de contact până la temperaturi de -50 °C.

Mănuşile sunt inscripţionate cu o pictogramă însoţită de un cod din 3 cifre reprezentând niveluri de performanţă pentru aplicaţiile aferente, pe o scara de la 0 la 4. Cu cât cifra este mai mare, cu atât protecţia la riscul aferent este mai bună:

EN 407

Mănuşi pentru electricieni – mănuşi cu proprietăţi electroizolante conforme cu norma europeană EN 60903 – norma ce prevede 5 clase de protecţie conform tabelului următor:

EN 60903

Deoarece mediul de lucru la care te expui prezintă un risc foarte mare, îţi recomandăm să consulţi un inginer specialist pentru a identifica întâi nivelul de tensiune al instalaţiei cu care vei intra în contact.

Echipându-te cu mănuşi din clasa de protecţie adecvată mediului de lucru, reduci foarte mult riscul de electrocutare.

Mănuşi cu protecţie la temperaturi scăzute – mănuşi de protecţie conforme cu standardul european EN407, standard aplicat mănuşilor de protecţie în raport cu protecţia oferită la căldură sau foc.

Pictograma inscripţionată pe aceste mănuşi este însoţită de un cod de 6 cifre ce reprezintă niveluri de performanţă pentru aplicaţiile aferente, pe o scara de la 0 la 4. Cu cât cifra este mai mare, cu atât protecţia la riscul aferent este mai bună:

EN 407

Mănuşi cu protecţie mecanică– aceste mănuşi de protecţie sunt conforme standardului european EN 388, ce se aplică mănuşilor de protecţie în raport cu agresiunile fizice şi mecanice provocate de abraziune, tăiere cu lama, perforare şi rupere.

Pictograma cu care sunt inscripţionate mănuşile este însoţita de un cod din 4 cifre ce reprezintă niveluri de performanţă. Fiecare din cele 4 cifre reprezintă performanţa obţinută la testul faţă de riscul reprezentat: cu cât cifra este mai mare, cu atât rezistenţa mănuşii este mai mare la aplicaţia pentru care a fost testată:

EN 388

Mănuşi de unicăfolosinţă – de regulă fabricate din latex, polietilena, cauciuc nitrilic sau vinyl si sunt potrivite pentru aplicatii ce implica lucrul cu agenti de curatare (in mediul sanitar sau farmaceutic) sau pentru lucrul ce implica contactul cu alimente.

- Pentru industria alimentară îţi recomandăm să eviţi mănuşile din vinyl deoarece materialul poate contamina alimentele.

- Mănuşile din nitril sunt mai rezistente însă şi preţul este pe măsură, iar mănuşile din latex nu sunt la fel de rezistente şi prezintă pe termen lung riscul de alergie sau de a contracta dermatită.

Mănuşi pentru sudură – mănuşi conforme cu norma europeană EN 12477, confecţionate din piele şpalt, ce oferă protecţie mecanică şi termică la nivelul palmei şi încheietură.

Acestea îţi vor oferi protecţie împotriva picăturilor de metal topit şi contactului pe termen scurt cu căldură dar şi protecţie mecanică excelentă.

Mănuşi pentru lucrul cu instrumente ascuţite – conforme cu norma europeană EN1077 sunt mănuşi din zale de inox şi protecţie în cazul tăierii accidentale cu instrumente de tăiat sau ascuţite. Acest tip de mănuşi sunt folosite în general în industria alimentară.

Mănuşifărăprotecţie – Mănuşi fabricate din ţesătură sau tricot, ideale pentru aplicaţii şi medii de lucru ce nu prezintă pericole pentru mâinile tale. Acest tip de mănuşi oferă un nivel minim de confort şi pot fi folosite în orice aplicaţie în care nu există riscuri în utilizare.