Echipamente de protectie

Echipamente de protectie

     Apararea integritatii angajatilor se realizeaza prin dotarea lor cu echipament de protectie adecvat si cu dispozitive de protectie a masinilor, utilajelor, agregatelor si instalatiilor deservite de acestia.bocanci casca protectie

     În general, în procesul muncii, personalul trebuie sa fie protejat acordându-i-se echipamentul de protectie adecvat si asigurându-i-se dispozitivele de protectie la masinile, instalatiile si utilajele pe care le deserveste.

     Dotarea lucratorilor cu echipament de protectie constituie o obligatie a fiecarui manager în vederea prevenirii accidentelor de munca si a îmbolnavirilor profesionale. Echipamentul de lucru se acorda pentru conditii de munca în care are loc o murdarire excesiva a persoanelor.

     În acest scop se va avea în vedere ca acordarea unui anumit sortiment de echipament nu este obligatorie decât în masura în care este justificat de conditiile în care se desfasoara procesul de productie la fiecare loc de munca. În cazul în care unii lucratori nu-si desfasoara în mod permanent activitatea în conditii care impun o anumita dotare, acestora li se va acorda echipamentul respectiv pentru lucrari întâmplatoare sau de interventie.

     Conducerea unitatii are obligatia sa stabileasca si sa aduca la cunostinta personalului dotarea prevazuta pentru fiecare meserie, în raport cu conditiile în care se efectueaza.

  manusi casti ochelari casca protectie   Dotarea cu echipament pentru o anumita conditie se face numai în cazurile în care procesul tehnologic impune desfasurarea activitatii în conditia respectiva.

     La încadrarea într-una dintre conditiile stabilite ca fiind predominante se vor avea în vedere urmatoarele aspecte.

– Pentru „radiatii calorice” se va acorda salopeta ingnifuga numai la locurile de munca unde exista pericol de aprindere deoarece aceasta salopeta nu are rol de ecran termic la temperaturi ridicate. Bocancii cu talpa din lemn se vor acorda numai daca temperatura platformei de lucru depaseste frecvent +40ºC. La meseriile pentru care la conditia „radiatii calorice” s-a prevazut dotarea cu maieu si chiloti sau camasa si indispensabili din pânza, acordarea acestor sortimente se va face numai daca temperatura locului de munca depaseste +30ºC, permanent.

– Pentru „lucru cu substante nocive” se va acorda echipamentul prevazut numai persoanei care lucreaza în locuri de munca unde în procesul tehnologic se folosesc sau se degaja substante nocive, cu care acesta vine în contact direct. La stabilirea dotarii, conducerile unitatilor vor acorda diferentiat sortimentele prevazute în conditia respectiva, în raport cu gradul în care lucratorii vin în contact cu substantele nocive.

– Pentru „frig” se va acorda echipamentul prevazut numai persoanei care prin natura procesului tehnologic este obligata sa lucreze în exterior sau în parti neîncalzite, în perioada noiembrie – martie.

– Pentru „medii de pulberi” sau „zgomot”, echipamentul prevazut se va acorda la acele locuri de munca la care nivelul noxelor respective depaseste chiar si cu intermitenta limitele maxime admise.manusi masca protectie

– Pentru „medii umede” se va acorda echipamentul de protectie când umezeala rezulta din procesul tehnologic (lucru cu lichide, paste semisolide, lucru cu apa etc) sau din conditiile permanente de lucru. În cazul în care „mediul umed” este rezultatul unor intemperii, care obliga lucratorii sa circule în anumite perioade prin zone cu noroi sau apa, se va acorda încaltamintea prevazuta în normativ ca echipament de lucru.

    La cumularea unor conditii (medii umede si lucru cu substante nocive etc) sortimentele de echipament cu aceleasi functii care s-au prevazut la ambele conditii se vor acorda o singura data.

    Înlocuirea unor sortimente cu functii de protectie cu altele care nu au acest caracter, nu este permisa. De exemplu, bocancii cu talpa din lemn nu pot fi înlocuiti cu bocancii obis-nuiti, combinezonul contra prafului cu salopeta de doc etc. deoarece în aceste cazuri nu mai au rolul de protectie, ci reprezinta echipament de lucru.