Pasul 1: Identifică riscurile la care te expui atunci când lucrezi. De exemplu, dacă lucrezi cu substanţe chimice, este important să identifici cu exactitate tipul de substanţă chimică cu care intri în contact.
Dacă temperatura la care te expui atinge valori foarte ridicate sau foarte scăzute, atunci există un risc termic pe care trebuie să-l contracarezi.
Lucrul cu instrumente şi utilaje prezintă un risc mecanic de tăiere sau abraziune, iar în cazul lucrului cu obiecte ascuţite sau tăioase vei avea nevoie de mănuşi speciale pentru a te proteja de riscul pătrunderii sau înţepării.
Un alt exemplu ar fi lucrul în industria farmaceutică sau alimentară, unde există atât riscul contractării unor infecţii biologice, cât şi contaminarea cu particule sau contaminarea alimentelor.
Pasul 2: Odată ce ai identificat riscurile, este timpul să determini durata contactului cu riscurile identificate: contactul poate fi de durată scurtă sau lungă.
Contactul de scurtă durată cuprine potenţiale scurgeri sau stropiri accidentale cu substanţe, manipularea unor agenţi cu potenţial infecţios sau contaminarea unor elemente în timpul manipulării.
Contactul de durată lungă include situaţii precum manipularea unor substanţe cu un grad mare de contaminare, scufundarea mâinilor într-o substanţă chimică sau potenţial periculoasă.
Ar fi de menţionat şi contactul fizic cu temperaturi extreme, fie scăzute, fie ridicate sau cu obiecte ascuţite sau tăioase.
Pasul 3: Acum că ştii riscurile la care te expui şi ai calculat perioada de expunere, este timpul să selectezi materialul adecvat pentru riscurile la care te vei expune: lista de materiale disponibile include bumbac, piele, vinil, nitril, latex, PVC, neopren, Kevlar şi multe altele.
E bine să ştii că există mănuşi fabricate dintr-o combinaţie de materiale, ce oferă beneficii multiple. După ce vei identifica materialul care se pretează pentru aplicaţia ta, e timpul să mergi la următorul pas.
Pasul 4: Nu uita să îţi alegi o mănuşă care să se potrivească pe mâinile tale – măsoară cu un centimetru împrejurul palmei, între degetul mare şi cele 4 degete, şi vei afla mărimea care ţi se potriveşte. Cu mici excepţii, majoritatea mănuşilor de protecţie sunt disponibile pe mărimi cuprinse între 6 şi 11, astfel că poţi alege cu uşurinţă o mărime potrivită.
Pasul 5: Acum ştii cum să alegi mănuşile potrivite pentru tine, atât în ce priveşte confortul dar şi protecţia oferită. Ţine însă minte că mănuşile nu au garanţie în utilizare, şi nu este indicat să le foloseşti un timp prea îndelungat, în funcţie de aplicaţia sau elementele cu care intri în contact.
Acum cunoşti gama de mănuşi de protecţie şi aplicaţiile în care le poţi folosi. Pentru a fi sigur de calitatea unei mănuşi, aceasta trebuie să fie certificată cu normele europene şi inscripţionată cu simbolul CE:
Observă cele două simboluri. Primul simbol reprezintă conformitatea europeană, iar al doilea semnifică China Export – atenţie la produsele marcate cu acest simbol, deoarece mănuşile acestea nu se supun cu normele europene de protecţia muncii şi sunt de calitate îndoielnică!
Acum că ai identificat riscurile la care te poţi expune şi eşti familiarizat cu paşii pe care îi poţi parcurge pentru a alege tipul de mănuşă potrivită, e timpul să pui în practică cunoştinţele dobândite.
Astfel, vei fi în deplină conformitate cu legislaţia europeană şi mai mult, vei reduce drastic riscurile accidentării şi confortul în utilizare.