Chingi pentru ridicare si ancorare

Chingi pentru ridicare si ancorare

Chingi pentru ridicare si ancorareDaca sunteti la cumparaturi pentru o coarda de alpinism, exista patru considerente principale:

Puteti cauta in departamentul de chingi de ridicare si ancorare!

Tipul franghiei: alegerea dintre cablurile simple, duble si statice depinde de tipul de alpinism pe care il faceti.

Diametrul si lungimea: diametrul si lungimea unei funii afecteaza greutatea si durabilitatea funiei si determina in cea mai mare masura utilizarea optima a acesteia.

Functiile de rola: caracteristicile cum ar fi tratamentele uscate si medii afecteaza modul in care folositi franghia.

Evaluarea sigurantei: orivind aceste evaluari, in timp ce va ganditi la ce tip de alpinism veti face, va poate ajuta sa alegeti o coarda.

Amintiti-va: siguranta de alunecare este responsabilitatea dvs. Instruirea este absolut esentiala daca sunteti nou in catarare.

Exista doua tipuri principale de funii: dinamice si statice. Cele dinamice sunt proiectate sa se intinda pentru a absorbi impactul unui alpinist care se aluneca. Coardele statice se intind foarte putin, facandu-le foarte eficiente in situatii precum  ajutarea unui alpinist ranit, urcarea in coarda sau tragerea unei incarcaturi. Nu folositi niciodata cabluri statice pentru catararea pe varf sau catarare pe stanci, deoarece acestea nu sunt proiectate, testate sau certificate pentru aceste tipuri de incarcaturi.

Daca sunteti in cautarea unei coarde dinamice de alpinism, veti avea trei optiuni: corzi unice, simple si duble.

Cablurile unice sunt  cele mai bune pentru alpinismul traditional, alpinismul sportiv, alpinismul pe perete si rapelul.

Marea majoritate a alpinistilor cumpara franghii simple. Numele "simple" indica faptul ca coarda este conceputa pentru a fi utilizata singura si nu cu alta coarda, asa cum sunt alte tipuri de coarde.

Franghiile simple au diferite diametre si lungimi diferite, ceea ce le face potrivite pentru o gama larga de discipline de alpinism si, in general, sunt mai usor de manevrat decat sistemele cu doua cabluri.

Unele franghii simple sunt, de asemenea, evaluate ca si cabluri ce merg combinate, permitandu-va sa le utilizati cu oricare dintre cele trei tehnici de alpinism. Este important sa utilizati doar o coarda asa cum a fost proiectata si testata pentru a fi utilizata.

Cand urcati cu funii duble , utilizati doua funii. Pe masura ce urcati, faceti o coarda de protectie la stanga, iar cealalta pentru protectie in dreapta. Cand este facut corect, acest lucru permite ca franghiile sa ruleze paralele si drepte, reducand astfel tractiunea cablului.

Tehnica cu jumatate de coarda reduce tractiunea pe trasee. Legarea celor doua franghii impreuna cand rapelul va permite sa mergeti de doua ori pe cat puteti cu o singura coarda. Doua franghii ofera protectie in cazul in care una din ele se rupe.

Genul acesta de corzi necesita mai multa pricepere si mai mult efort pentru a le gestiona in comparatie cu o singura coarda, datorita faptului ca va urcati si coborati cu doua franghii. Cablurile acestea sunt testate numai pentru a fi folosite ca perechi si se recomanda sa nu amestecati marimile sau marcile.

Unele jumatati de corzi sunt, de asemenea, clasificate ca corzi gemene. Exista, de asemenea, cateva franghii clasificate ca fiind triple care pot fi folosite ca si cabluri duble si unice pentru o versatilitate maxima. Este important sa folositi o coarda asa cum a fost proiectata si testata pentru a fi utilizata.